◇ キッチン
バンコクでの生活で、特に料理をすることに関しては、キャンプをしているような感覚というのがどこかにありました。不便なことも色々とありますが、それを楽しんでもいました。

東京での暮らしはチェンマイに比べても便利ですが、必要のある無しに拘わらずたくさんのものに囲まれています。その中で暮らしていると考えもしない、「本当に自分にとって必要なものは何か」ということを仮に考えたとしても、それを実践することは東京ではなかなか出来ません。

バンコクでアトリエに暮らし始めたとき、必要の無いものは持たないようにしようと思い、必要最低限のものを買い揃えて暮らし始めました。実際に暮らしていく上で不都合が生じ、どうしても必要だと思うものだけを買い足していこうと思いました。そうして買ったのが今でも使っているソファベッドです。

冷蔵庫は今でもバンコクにはありませんが、食材を長く保存しておくことが出来ないため、買い物には毎日行っていました。作る料理も、保存しやすいもの、日持ちのするものを作るようになるのは自然なことでした。

生姜の効用を実感したのはスペアリブと大根の煮物を作ったときでした。初めて作ったとき生姜は入れませんでした。晩ごはんに作って翌朝食べようとしたら饐えた臭いがして食べられませんでした。2回目に作ったときに生姜を入れてみたら、作ってから3日目の朝まで食べられました。おぼろげな知識としてあった生姜の殺菌作用を実際に作った料理から確かめられたことはとても面白いことでした。

チェンマイには東京の自宅にもないガスオーブンがあって、他にもちゃんとした料理を作るのに十分な設備が整っています。しかし普段作る料理というとバンコクで作るものとたいして変わりません。ですが、せっかくガスオーブンがあるので、時間があって気が向いたときなどにパンを焼いたり魚を塩釜蒸しにしたりと、今まで作ったことのなかった料理も試し始めています。冷蔵庫があるというのはやはり画期的なことで、買い物に毎日行くこともなくなったし、料理を多めに作っても保存できるので無駄も減りました。 

誰にでもあることかもしれませんが、食べ物の好き嫌いは、年齢とともに少しずつ変化してきました。嫌いな食べものは少なくなりましたが、好きでも嫌いでもないものというものがあります。これは食べる機会が少なかったり、食べたことがなかったりというのが主な理由だと思っています。妻との食べ物の好みも少なからず違い、冷蔵庫の中にはひとりだとまず買わないようなものもあるので、試しに食べてみたりして新しい味に目覚める機会も増えてきました。

好きな食べもの嫌いな食べものについては、次の回で書こうと思いますが、嫌いなものでも食べ方(調理法)によっては逆に好きなものになるということもあるので、冷蔵庫やガスオーブン、電子レンジなどの調理器具は、そういった料理をする上でもとても便利です。

パンは今までほとんど食べることがありませんでしたが、朝食にたまに食べるようになって、出来たてを冷凍保存しておくとおいしさが長持ちするということを知りました。

小 林 孝 亘
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◇ Kitchen

It was a feeling like a camping, especially about cooking in living of Bangkok. It was inconvenient a little but I enjoyed it.

Living in Tokyo is convenient than ChiangMai but I have been encircled in unnecessary things. Even if I think about what is really necessary for me, I was not able to do it easy in living of Tokyo.

I bought minimum necessities and decided to not buy unnecessary things, when I started to live in studio in Bangkok. I was going to shop for the additional if I feel inconvenient and need something practically. And then I bought a sofa bed used now.

There isn’t refrigerator in Bangkok also now. I had gone to shop every day because I was not able to preserve ingredient for a long time. I had done the cooking that can preserve easily and for some days. It was natural for me at Bangkok.

I actually felt the effect of ginger when I cooked the boiled food of the spareribs and the radish. I didn’t use a ginger when I cooked for the first time. I cooked it for dinner and it was rotten when I tried to eat next morning for breakfast. I used a ginger when I cooked it for the second time. I was able to keep on eating it for three days. I have had vague information of effectiveness of ginger since before. This experience by cooking practically was very interesting for me.

. There is a gas oven that isn't in Tokyo in ChiangMai. And equipment enough to do cooking properly is also in ChiangMai. However, the cooking is almost the same as the cooking in Bangkok. Because it is special, I have tried to cook some kind of food I never cooked before, for example, bread or a steamed fish by salt kiln if I was minded and have time. It is revolutionary thing that I can use refrigerator also. I don’t go to shop everyday and I can keep food when I much cooked.

It might be everybody’s experience; my liking of food has been changing little by little with the age. Food of dislike decreased but I have the one that don't so like but don't so dislike. I think that the reason is that the chance to eat it is few or has never eaten before. Liking food with my wife is different not a little each other. Sometimes I have found food that I never buy if I live alone in the refrigerator. Therefore the chance to try unfamiliar taste became increasing.

I’ll write about my favorite food and dislike food next time. Dislike food might change to favorite food by the method of cooking. Refrigerator, gas oven and micro wave is very convenient and necessary for those cooking.

I haven't eaten bread very often before but I have eaten bread in the breakfast sometimes since living here. I learnt for the first time that bread can keep fresh in the freezer.

Takanobu Kobayashi
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by kobabkk | 2006-03-07 01:18
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Takanobu Kobayashi
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